آذربایجان سر ایران است
متاسفانه در سایه بیتدبیریهای گسترده دولت گذشته در سراسر کشور و مخصوصاً آذربایجان شاهد برخی بیمهریها و بعضاً اتفاقات شنیع بودیم. مورد روزنامه ایران، ارگان رسمی دولت فقط یکی از اینها بود (سال 85). دوستداران میهن، دلسوزان مملکت و آنهایی که قابلیت درک فرموده امام (ره) مبنی بر «سر بودن آذربایجان برای ایران» بنا به معرفه های اجتماعی، فرهنگی و تاریخی آن را داشتند حساسیت موضوع را درک کردند. رهبر معظم انقلاب نیز مخصوصاً در مورد مربوط به نهی دولت از بکارگیری یک شخص در یکی از نقاط حساس اجرایی با قاطعیت موضع خویش را اعلام فرمودند. در سالهای اخیر همین زیادهرویها و بیتدبیریها مخصوصاً آنچه که در خصوص دریاچه اورمیه وقوع یافته است، باعث هوشیاری بیشتر مردم و مسئولین شریف آذربایجان و دلسوزان نظام و کشور گردیده است که این نیز خوشبختانه موجب هوشیاری مردم و مسئولین نسبت به بیعدالتیهایی که با توسل به برچسبهایی نظیر تجزیهطلبی و غیره میشد گردیده است.
کسی که تاریخی بزرگ و پرافتخار در این سرزمین پشت سر خود دارد، برای هر وجب این خاک در طول تاریخ خون داده است، در سربلندی انسانهای (فارغ از زبان و نژاد و ...) کوشیده است و همیشه در سختیها و مصائب، رهین نجات کشور بوده است نمیتواند تجزیهطلب باشد.
هنوز در برخی از شهرها تعدادی واحدهای معلومالحال مطبوعاتی، اینترنتی، آموزشی و حتی خدماتی که معلوم نیست با توجه به عدم وجود تقاضا و فروش و نتیجتاً عدم به صرفه بودنشان از کجا تغذیه میکنند وجود دارند که رویه کاریشان در جهت مطامع برخیها و بعضاً همسو با سیاستهای استکبار جهانی به نظر میرسد. متاسفانه اینها هنوز در قالب واحدهای قانونی از بیتالمال نیز کمکهایی دریافت میکنند. البته روشنگریهای لازم در این خصوص به عمل آمده و مردم نسبت به آنها وقوف دارند. علیرغم میل به انفعال شدیدی که در مردم از جهات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مخصوصاً در اثر فساد همه جانبه در سالهای گذشته بوجود آمده است –و به تصدیق جامعهشناسان، این انفعال خطرناک است- ، بخشهایی از مردم آگاه خوشبختانه برخی مسائل لازم را به مراجع ذیصلاح در سطوح عالی کشور انتقال میدهند و خود با حساسیت ویژهای تحولات را رصد میکنند.
در این میان، جایگاه ویژه ترکان ساکن این مرز و بوم که به صورت بومی (و نه مهاجر) در حدود 30 استان کشور حضور دارند و در حدود 10 استان نیز تمام یا اکثریت جمعیت را تشکیل می دهند در سیر تحولات تاریخی کشور با وجوه غالب مثبت (و نه خیانت، ترور و ...) امری ثابت شده است. اهتمام ویژه در به حاشیه راندن جغرافیای فکری کشور (آذربایجان) و اخراج آن از گردونه اثرگذاری بر معادلات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و بویژه فرهنگی کشور از سوی رژیم نامشروع پهلوی با سفارشهای اکید و رهنمودهای اجرایی انگلیسیها از این منظر قابل درک میباشد. این مردم جزو صاحبان اصلی این سرزمین به حساب میآیند و این موضوع را در تمام طول تاریخ به اثبات رسانیدهاند. مردم ترکتبار کشور عزیز اسلامی ایران کمترین آمار تَرک کشور و فرار از آن را (نسبت به جمعیت دهها میلیونی خود) دارند و هیچگاه حتی موقعی که انگلیس عامل سیاستهای استکباری خود را در ایران بر مسند نشاند، به ترور و اقدامات مشابه دست نیازیده و جواب یاوهگویان را یا توی رویشان و با قاطعیت داده و یا (بنا به مصالح کشور) تمکین نمودهاند.
بزرگان و فرهیختگان ترک، هیچگاه در طول تاریخ به کشورهایی مثل آمریکا، انگلیس، روسیه و یا اسرائیل خدمت نکرده، به ترور دست نیازیده و موجب سرافکندگی ما نشدهاند. چرا که آداب دولتداری در رگ و خون این ملت ریشه داشته و با چند وعده آنگلوساکسونی یا صهیونیستی به هیجان نمیآیند!
«محدود کردن ترکان غیور این سرزمین به منطقهای در شمالغرب» که استراتژی صهیونیستی بوده و با دامن زده شدن به آن از سوی ناآگاهان اندکشماری، بهانهای سخیف و پست برای استخفای نیات شوونیستی و موکول کردن مداوم احقاق حقوق حقه مردم شده است، خود، اجحافی بزرگ به تاریخ، فرهنگ و شعور تمامی مردم ایران است. امروز وجدانهای آگاه و شریف در سراسر ایران به آزاداندیشان و شهدای راه حق و دفاع از وطن همچون عباس میرزا، ستارخان، باقرخان، شیخ محمد خیابانی، مصدق، مهدی و حمید باکری، همت، مرحمت بالازاده (شهید فهمیده آذربایجان)، حسن شفیع زاده، یاغچیان، تجلایی و ... افتخار میکنند.
انگلیس در کودتای منجر به روی کار آمدن آن نظامی دون پایه، بی سواد، بی تجربه و مهمتر از همه فرومایه، به دست همین شخص سیاستهای دور داشتن آذربایجان از معادلات سیاسی کشور را در پیش گرفت و چنان در این امر افراط نمود که در کتابهای درسی آنجا که به لهجه هایی چون تاتی، کاشی، بلوچی، لکی و ... به عنوان زبانهای مورد تکلم اقلیت (گویا فارسی در اکثریت مطلق بوده است!) در ایران اشاره می شد هیچ نامی از ترکی برده نمیشد. بعداً برای استتار تضاد ژرف موجود بین گفتار پهلویانه و واقعیت، واژه آذری (؟!!) اختراع و بسان کد رسمی برای ترکان غیور و میهنپرست این مرز و بوم بکار گرفته شد. نیز برای در همین راستا شهر تبریز که تا اواخر دوره قاجار بزرگترین شهر کشور بود و تهران پایتخت، تازه در اواخر قاجار با فاصله اندکی از آن پیشی گرفته بود (لرد کرزن؛ ایران و قضیه ایران، آمار برآوردی شهرها در دهه پایانی قرن نوزده: تهران= 350000، تبریز= 300000، اصفهان= 80000، مشهد= 70000 و ...) به چند رتبه پایینتر تنزل کرد. البته نقش خطیر و موثر آذربایجان در تمامی اتفاقات مهمی که دربعد از این جریان واقع گردید نشانگر سنگینی زیاد این منطقه نسبت به کل ایران و قابلیت جغرافیای آن در پرورش انسانهای شریف و آزادیخواه میباشد.
اکنون نیز این مردم شریف با لبخندی بر لب، به تماشای سفسطهبافی و اظهارات بعضاً احمقانه عدهای کژاندیش، مخصوصاً آنهایی که به صورت حرفهای از تلویزیونهای فارسیزبان خارجی به دروغپراکنی و سعی در مهندسی افکارعمومی به نفع نهایی صهیونیسم بینالمللی دارند، نشسته و البته به کمک مسئولین دلسوز و شریف اجازه اعمال نیات آنها را نخواهد داد.
والسلامعمومیتله «گزی» باره سینده کی اشتباه دوشونجه لریمیز:
الف- خانیملار:
1-نه قدر اوزاغا گئتسن او قدر یاخجیدی! 2- نه قدر مشهور یئره گئتسن او قدر یاخجیدی! 3- نه قدر چوخ خرجله سن او قدر یاخجیدی! 4- گئدیلن یئرده آلیش- وئریش مرکزی اولمالیدی! (حتی ممکن اولسا، خرید مرکزلریندن ائشییه چیخیلمامالیدی!) 5- طبیعتی، انسانلاری، فرهنگلری و ... فرقلی اولان یئرلر اولویتده دی! (بو فرقلی لیک مثلا افغانستانا شامیل اولمور ها!)
ب- آقالار:
1-نه قدر یاخینلاردا اولساق او قدر یاخجیدی! 2- ممکن اولدوغونجا، آز پول خرجلنمه لیدی! 3- طبیعتی، انسانلاری، فرهنگلری و ... فرقلی اولان یئرلر اولویتده دی! (بو فرقلی لیک مثلا افغانستانا شامیل اولمور ها!)
من اؤزوم بئله دوشونورم (وا... هئچ بیر یئردن تقلب ائله مه میشم!): 1- اوزاق- یاخین فرق ائله مز. آنجاق اوّل اؤز اطرافیمیزی گؤرمه دن باشقا یئرلره گئتمه مه لییک. مثلا اگر تبریزلی اولساق، تبریزی، اورمیه نی، اردبیلی، زنجانی، مراغانی، جولفانی، قره داغی و ... گزمه میش آیری یئره گئتسک، شعوردا مساله لی اولدوغوموزا اشارتدی! 2- گزی نین بیر هدفی دینجلمکدی. اونون اوچون فشرده برنامه لر بیر قیرانا دَیمز. بو اساسدا مثلا 3 گونلوک استانبول گزیسی (آل- وئر اوچون گئدنلری دئمیرم)، پول خرجله مکدن باشقا بیر شئی دئییلدیر. 3- گزمه یه چیخاندا بو گزی دن هدفیزی مشخص ائدین. مثلا تفریح، طبیعت گزیسی، ورزش، زیارت، تجارت، ایش، تحقیق و ... . بو هدفه گؤره ده برنامه تؤکون. 4- یول، بوتون گزی مدّتی نین حداکثر اوچده بیرینی توتمالیدی. یعنی مثلا اوتوبوس ایله استانبولا گئدیرسیزسه، گئدیش- دؤنوشون 70- 65 ساعت (اوچ گئجه- گوندوز) سوردویونه گؤره، هئچ اولماسا 6 گون اوردا قالمالیسیز. اوچاقلا گئتسز، (گئدیش- دؤنوش: ائودن هُتله و بالعکس: 6 ساعت) ایکی گون قالابیلرسیز. آنجاق اؤزوزو تاپمامیش تعطیلیز بیتر! لاب اعلی سی ایسه، بوتون گزی مدّتی نین یئددیده بیریدیر. یعنی اتوبوسلا استانبولا گئدیرسیزسه حداکثر ایکی هفته یا دا 18 گون قالین. بوندان آرتیق قالماق دا، یولو سیزه اونوتدورار و یئر دَییشدیردیینیزی تصور ائده بیلمزسیز! (گزی نین دادی قاچار). 5- برنامه تؤکنده خرجلریزی (قاباقجادان حسابلایاندا) بول (Bol) توتون آمّا واقعیتده ولخرجلیک ائتمه یین.
6- بو هامیسیندان داها مهمّ دیر: تعطیلیزی لاییق بیر یئرده گئچیردین. بوندان منظوروم، اؤزوزو لاییق گؤردویوز یئر دئییل، سیزین قبول اولوندوغوز یئردیر. بو اسادادیر کی اوّل اؤز اطرافیمیزی گزیریک. خرجله دیگیمیز پولوموزون بیزه یاخین دولانماسینی ساغلاریق. گینه بو اساسدادیر کی مثلاً اسرائیله، ارمنیستانا، چینه و ... گزمه یه گئتمه ریک کی قارداشلاریمیزین قانینین تؤکولمه سینده (خرجله دیگیمیز پوللار ایله) شریک اولمایاق.
7- گؤزلنمه ین شرایطده لازم اولان وسایل، گزی ده یانیزدا اولسون. بیرلیکده گزمه یه گئتدیگیمیز انسانلاردان مغایات اولمالییق.
پولو سن قازانیرسان آما اونو سندن چیخارتماق اوچون نئچه گؤزون سنه زوم (ZOOM) ائلهدیگینی بیلیرسینیز؟! منظوروم عاییلهمیزدهکیلر دئییل البته کی. اونلار بیزیم جانیمیزدیر.
ایندی کیمه بیر شئی دئسن، جوابیندا حتماً بیر شئی، بلکه ده داها چوخ شئی ائشیدرسن! هامی هر شئیی بیلیر!
من ده هامیدان بیری اولدوغوما گؤره ...! بونون اوچون سئوینجلی یم! بو سؤز و احساس سیزه آشینا اولمالیدیر.
جیبدهکی پولون، آغیرلیغینی حسّ ائتدیرهرک وئردیگی راحاتلیق کیمی!
قورخمایین! سیزین جیبیزده گؤزوم یوخدور! آمّا بو یازینین موضوعو جیب اولدوغو اوچون، ائله جیبین اطرافیندا دولاناجاغام. جیب ماهیّتی اعتبارییله ایکی جوره دیر: 1- میندیگیمیز جیب، 2- میندیردیگیمیز جیب.
میندیگیمیز جیب، بیر جور داغ- داش ماشینی دیر. میندیردیگیمیز جیب ایسه، پالتاریمیزداکی جیبدیر. ایلک جیب چوخ مهم اولمایابیلر آمّا ایکینجی جیب، بوتون دینلرده، مکتبلرده، طریقتلرده و فلسفهلرده مخصوص یئری اولاجاق قدر مهمدیر. حتی بعضی ایدئولوژی و مکتبلر، جیبین اوستونده قورولوب!
خلاصه، جیب و ایچیندهکی پول، سودان سونرا ان مهم حیات مایاسیدیر!
و یا اینکه:
نخست به دلایلی که هر ایرانی و غیرایرانی باید از تبریز دیدن نماید می پردازیم:
1- این شهر برای مدت حدود 400 سال پایتخت حکومتها و سلسله های مختلف حاکم در این جغرافیای پهناور را بر عهده داشته و از لحاظ طول میزبانی کرسی پایتخت در میان تمام شهرهای ایران مقام نخست را داراست. کلان کهنشهر تبریز در دوره ایلدنیزیان (اتابکان آذربایجان)، ایلخانان، چوپانیان، جلایریان، قراقویونلوها، آق قویونلوها و دهه های نخست سلسله صفوی کرسی پایتختی این دولتها را بر عهده داشته و در دوران حاکمیت قاجارها ولیعهدنشین بوده است.
2-خبرگان علوم و اساتید حِرَف منسوب به این شهر در طول تاریخ در عمران و آبادانی شهرها و حتی کشورهای دیگر نقش ایفا کرده و چنانکه می دانیم مکاتب هرات، اصفهان و غیره متاثر از مکتب تبریز اول و دوم بوده اند. این شهر تنها شهر در ایران و منطقه خاورمیانه است که دارای دو مکتب یا در واقع دو مرحله از یک مکتب بززرگ هنری است. اشخاصی چون علیرضا عباسی، عبدالباقی تبریزی، معمار علی تبریزی، بدرالدین تبریزی، شاه قلی، علی نقاش و صدها تن دیگر از جمله کسانی هستند که در خلق آثار معماری، نگارگری، نقاشی، خط و ... در شهرهای اصفهان، هرات، بورسا، قونیه، استانبول و نیز سمرقند دارای نقش اصلی بوده اند.
با نزدیک شدن ایام تعطیل نوروز، خیلی از هموطنان برنامه هایی برای استفاده از آن می ریزند تا خستگی و کسالت ماهها کار و تکاپو را از تن و جان بزدایند. اینجانب به عنوان کسی که مدت هفت سال به راهنمایی جهانگردان (از کشورهای اروپایی) در شهر استانبول پرداخته و شاهد کیفیت بسیار پایین گردش هموطنان –علیرغم هزینه های بالا- در این شهر بوده ام، می خواهم اطلاعات لازم و نکات خاص مربوط به گردش در استانبول، ازمیر، کوش آداسی و آنکارا را با این عزیزان در میان بگذارم.
در این نوشته شما برای مسائلی از قبیل «گردش مفید و مناسب حال در ترکیه و استانبول»، «نکات لازم الرعایه در گردش به طور عام و استانبول و ازمیر به طور خاص»، «نقاط دیدنی و توریستی استانبول»، «خرید در استانبول»، «اقامت در استانبول»، «تعطیلات نوروز 94 در استانبول و ازمیر ترکیه» و ... جوابهای مناسبی خواهید یافت.
کل مطالب مربوط در پنج قسمت و بزبان ترکی ارائه خواهد شد. نظرات خود را راجع به این مطالب می توانید از طریق وبلاگ شخصی بنده (در صورتی که مطلب را از سایت دیگری می خوانید) به اینجانب انتقال دهید.