گام اول: اخذ مدارک لازم برای سفر زمینی با ماشین شخصی به ترکیه

در گام اول شما باید مدارک لازم برای سفر زمینی همراه با ماشین شخصی به ترکیه را آماده کنید. خوشبختانه برای مسافران ایرانی، سفر به ترکیه نیاز به اخذ ویزا ندارد و هر ایرانی تنها با پاسپورت خود می‌تواند تا حدود سه ماه در کشور زیبای ترکیه اقامت داشته باشد. اما شما به جز پاسپورت و ویزا، نیاز به مدارکی همچون بیمه نامه شخص ثالث ترکی، گواهی‌نامه بین المللی و کاپوتاژ خودرو خواهید داشت.

 

بیمه نامه شخص ثالث

بیمه نامه شخص ثالث ترکی خودرو، مخصوص تردد وسیله نقلیه شخصی شما در کشور ترکیه خواهد بود. همراه داشتن این بیمه در کشور ترکیه الزامی است و همانند ایران، اگر بیمه نامه شخص ثالث خودرو را همراه نداشته باشید، جریمه خواهید شد. شما می‌توانید در ساعات کاری به شهر‌های مرزی مثل رازی یا بازرگان مراجعه کنید. در نزدیکی گمرک، چندین و چند موسسه بیمه خودرو ایرانی و ترکی وجود دارند که به راحتی در عرض کمتر از نیم ساعت، تمامی مراحل دریافت بیمه شخص ثالث خودرو شما را انجام می‌دهند و بیمه‎‌نامه را برای‌تان صادر خواهد کرد.

گواهی نامه بین المللی

هر کسی که قصد دارد در سفر زمینی به ترکیه پشت فرمان بنشیند، باید به صورت جداگانه گواهی نامه بین المللی دریافت کنند. در بسیاری از مواقع، چند نفر در یک خودرو رانندگی می‌کنند و تنها یک نفر گواهی نامه بین المللی دریافت می‌کند. این یعنی اگر در هر لحظه، پلیس شما را توقیف کند، ممکن است جریمه شوید. پس هر کس که قصد دارد پشت فرمان خودرو بنشیند، باید به صورت جداگانه گواهی نامه بین المللی دریافت نماید. برای دریافت گواهی نامه بین المللی می‌توانید به مراکز اصلی کانون جهانگردی و اتومبیل رانی مراجعه کنید و با در دست داشتن گواهی نامه رانندگی معتبر ایران که حداقل یک ماه اعتبار دارد، یا در دست داشتن گواهی نامه بین المللی با حداقل یک سال اعتبار، درخواست خود را ثبت نمایید. برای دریافت این گواهی نامه باید ابتدا فرم درخواست را تکمیل کرده، سپس اصل یا تصویر صفحه گذرنامه و یک قطعه عکس 3 در 4 را ارائه ‌دهید و گواهی نامه بین المللی خود را دریافت ‌کنید.

کاپوتاژ خودرو

کاپوتاژ خودرو همان پلاک بین المللی است که شما باید آن را روی خودرو خودتان دریافت کنید. کاپوتاژ روی خودروی شما ثبت می‌شود و به شخص هیچ ارتباطی ندارد. این یعنی شما اگر قصد فروش خودرو خود را داشته باشید، باید پلاک را به خریدار تسلیم کنید وگرنه خریدار برای دریافت پلاک بین المللی، حین دوره اعتبار آن، دچار مشکلات متعددی خواهد شد. فقط به یاد داشته باشید که دریافت کاپوتاژ، شرایط خاصی دارد که یکی از آنها، عمر ماشین است که نباید بیش از 10 سال باشد. برای دریافت کاپوتاژ نیز می‌توانید به مراکز اصلی کانون جهانگردی شهر خود مراجعه نمایید و با ارائه مدارکی از قبیل شناسنامه مالکیت وسیله نقلیه یا همان برگه سبز، سند فروش یا همان برگه کمپانی، گواهی نامه بین المللی، کارت ماشین، گواهی نامه ایرانی، بیمه نامه خارجی و همچنین پاسپورت و پرداخت هزینه، پلاک بین المللی خود را دریافت نمایید.

 

گام دوم: انتخاب مسیر

 

در حال حاضر اگر بخواهیم از ابتدا یعنی بخش داخلی سفر شروع کنیم، باید یکی از سه مرز مشترک بین ایران و ترکیه را انتخاب نمایید. برای شروع سفر شما، سه مرز بازرگان، سرو و رازی وجود دارند که می‌توانید یکی از آنها را انتخاب کنید. مرز سرو و رازی شبانه روزی نیستند و در همه ساعات نمی‌توانید از آنها استفاده نمایید. اما مرز بازرگان به صورت 24 ساعته فعالیت می‌کند و به همین خاطر، بسیاری از مسافران، مرز بازرگان را انتخاب می‌کنند. مرز سرو در مناطق کوهستانی قرار دارد و بهتر است در ایام زمستان به هیچ وجه این مرز را برای شروع سفر خود انتخاب نکنید تا پشیمان نشوید. مرز رازی در ایام پیک مثل تعطیلات نوروز، شلوغی کمتری دارد و گزینه مناسبی خواهد بود.

ضمناً این مرزها بخاطر شیوع کرونا مدتی طولانی جهت مسافرت زمینی (به غیر از افرادی با شرایط خاص) بسته بودند که اخیراً باز شده اند.

در مسافرت به ترکیه البته مقصد شما حائز اهمیت و تعیین کننده است. چنانچه قصد مسافرت به استانبول را دارید، از مرز بازرگان، بهترین مسیر به این ترتیب خواهد بود: ابتدا ارزوم، سپس ارزنجان، و بعد در همان مسیر به سوی سوشهری ادامه راه می دهید تا با عبور از آماسیه و ایلگاز در حوالی گرده، وارد اتوبان آنکارا به استانبول شوید. چنانچه قصد مسافرت به آنکارا یا ازمیر دارید، بعد از ارزینجان به سیواس ادامه مسیر می دهید تا بعد از عبور از سیواس و کریک کاله به آنکارا و (در صورت مسافرت به ازمیر) از مسیر آفیون و اوشاک به ازمیر بروید. چنانچه قصد مسافرت به آنتالیا دارید، باز بعد از ارزینجان می توانید به سمت جنوب تغییر مسیر دهید تا با گذر از شهرهای کایسری و آدانا به آنتالیا برسید. ضمن اینکه می توانید از مسیر وان – دیاربکر- اورفا- آنتپ – آدانا- مرسین به آنتالیا برسید.

اما در صورتی که قصد مسافرت به منطقه قارادنیز یا حتی گرجستان دارید بایستی از دوغوبیازیت راهتان را به سمت شمال تغییر دهید و به ایغدیر برسید. از ایغدیر به سمت قارس و از آنجا به مرز گرجستان می رسید. در آنجا می توانید وارد کشور گرجستان شوید یا در سواحل قارادنیز به سمت غرب ادامه مسیر دهید و تا ترابزون، اوردو و سامسون یا پیشتر بروید. اما بهتر است از سامسون به طرف جنوب پیچیده و بعد از عبور از آماسیه به آنکارا، از آنجا نیز به سمت نوشهر (کاپادوکیا) و سپس در ادامه تا آنتالیا پیش رفته و از آنجا از طریق ساحل مدیترانه به سمت آدانا و آنتپ بروید و از طریق وان مجدداً وارد کشورمان شوید.

 

 

نظر ما در خصوص بهترین مسیر مسافرت با ماشین شخصی در ترکیه:

با توجه به هزینه بالا و مسیر طولانی چنین مسافرتی، اگر همچنان مصر به مسافرت با خودروی شخصی در ترکیه هستید، توصیه می شود حداقل یک ماه وقت در نظر بگیرید تا هم کمتر خسته شوید و هم امکان بهترین شکل استفاده از فرصت بدست آمده را بالا ببرید.

در چنین پیشنهادی ما لزوم بازدید از برخی جاذبه های تاریخی، طبیعی و فرهنگی را در اولویت قرار می دهیم از قبیل: جنگلهای مملو از درختان فندق شمال، آثار بجا مانده از مناطق مسکونی کاپادوکیا، بغازهای استانبول و چناق قلعه، شهرهای استانبول، آماسیه، ترابزون، ازمیر، قونیه، آنتالیا، اورفا، آنکارا، وان و ... .

برای دیدن تمامی این موارد نیز مسیری به شرح زیر پیشنهاد می شود که می توانید نقطه آغاز و پایان آن را تغییر داده و برعکس مسیر نیز مسافرت نمایید. در پایان برآوردی از هزینه های لازم را ارائه خواهیم کرد:

  • ورود از مرز بازرگان. زمان را چنان تنظیم کنید که حدالامکان صبح زود از مرز عبور کنید. در غیر اینصورت توصیه می شود شب اول خود را به ایغدیر در حدود 80 کیلومتری مرز برسانید و در هتل اقامت نمایید. قبل از ظهر روز نخست را به گشتی کوتاه در ایغدیر اختصاص دهید. در مسیر رسیدن به ایغدیر، از دامنه کوه آغری یا همان آرارات عبور خواهید نمود که منظره ای باشکوه داشته و هنگام پایین رفتن از دامنه به سوی ایغدیر، علاوه بر ایغدیر در پهنای دشت مقابل، در هوای روشن و تمیز، شهر ایروان، پایتخت ارمنستان در فاصله حدود یکصد کیلومتری قابل مشاهده است. بدیهی است فاصله پایتخت ارمنستان از ایغدیر حدود شصت کیلومتر و از مرز ترکیه در ساحل رود ارس کمتر از سی کیلومتر است. کوه آغری در واقع از دو قله منفرد بنامهای آغری کوچک (3700 متر) و بزرگ (5700 متر) تشکیل شده که بلندترین قله در ترکیه محسوب می شود. کوه آغری یا آرارات بزرگ از ماکو در ایران، شرور در نخجوان، ایروان ارمنستان و حوالی قارس و آغری در ترکیه قابل رویت است. توقف یک ساعته در دامنه شمالی آغری توصیه می شود. بعد از ظهر روز اول با ادامه مسیر به قارس و آرداهان بروید. دریاچه چیلدیر یکی از زیباییهای طبیعی منطقه است. می توانید ساعتی را در آن حدود بگذرانید اما برای شب خود را به هوپا در ساحل دریای سیاه برسانید.
  • روز دوم بدون عجله در مسیر ریزه تا ترابزون پیش بروید. باغها و مزارع چای ترکیه در تمام این مسیر در دامنه های با شیب بالا در سمت چپ شما خواهند بود. نیمه دوم روز دوم را به گشت در ترابزون بپردازید. دیدن اوزون گؤل نیز خالی از لطف نخواهد بود. اوزون گؤل، دریاچه ای کوچک در میان کوههای جنگلی است که بعد از ریزه به طرف ترابزون و با فاصله حدود شصت کیلومتری از مسیر اصلی (راه آن از شهر اوف به طرف جنوب جدا می شود) واقع شده است. اما شاید گشت شهری ترابزون مهمتر باشد. ترابزون تاریخ شهرنشینی پرفراز و نشیبی داشته و زمانی نیز پایتخت امپراتوری بوده است. لهجه ترکی مردم ساکن در این مسیر و نیز ترابزون خاص بوده مردم آن دارای خصائل جالبی هستند. مردم این منطقه اغلب شوخ طبع بوده و در عین حال به نارساییها سریع واکنش نشان می دهند.
  • روز سوم حتما از عمارت تاریخی سوملا واقع در حدود هفتاد کیلومتری جنوب ترابزون دیدن کنید. با این وصف شب سوم نیز در ترابزون خواهید بود.
  • صبح روز چهارم به سوی گیرسون- اوردو و سامسون حرکت کنید. در طول مسیر مناظر باشکوه ساحلی را در سمت رات خود خواهید داشت. دریای سیاه بلحاظ عمق آن در سواحل ترکیه واقعاً به رنگ آبی تیره دیده می شود و به نوعی با نام «سیاه» همخوانی دارد هرچند کلمه «قارا/ قره» در ترکی به معنی بزرگ نیز هست و در بسیاری از مظاهر جغرافیایی ترکی، از نام قره استفاده شده است. چنانچه از وسائل ماهیگیری یا قایق بادی برخوردار هستید، می توانید ساعاتی را در طول مسیر به قایق سواری در دریای سیاه و نیز ماهیگیری بپردازید. فراموش نکنید که حتماً باید نرمهای اجتماعی و فرهنگی منطقه را رعایت کنید تا با مشکلی مواجه نشوید. مخصوصاً در این خصوص و در رابطه با اینکه قایق سواری یا ماهیگیری تفننی در آن حدود ممانعتی دارد یا نه؟ می توانید از افراد محلی موجه اطلاعات لازم را دریافت کنید. اهالی محلی حتی ممکن است راهنمایی یا کمکهای لازم را نیز به شما بنمایند. شب را در هتلی در سامسون بگذرانید.
  • روز پنجم بعد از گشت کوتاهی در مرکز شهر سامسون، کشتی واقعی حامل آتاتورک به سامسون و نیز ورود نمادین آتاتورک به این شهر در سال 1919 و جاذبه های واقع در حوالی باروتحانه به سمت آنکارا حرکت کنید. بعد از حدود دو ساعت رانندگی به شهر اماسیه می رسید که دیدنیهای جالب توجهی دارد. می توانید شب را در این شهر بگذرانید اما چنانچه حداقل دو ساعت تا غروب وقت دارید به طرف انکارا ادامه مسیر دهید و شب را در آنکارا بگذرانید.
  • حتی اگر شب را در آماسیه نیز گذرانیده باشید، می توانید در ساعات قبل از ظهر روز ششم در آنکارا باشید. آنکارا پایتخت جمهوری ترکیه با جمعیتی حدود 4 و نیم میلیون نفر است. آنکارا یکی از نقاط تاریخی آناتولی است و دشت آن صحنه وقایع بسیار و مهم بوده است. امروزه نیز شهر آنکارا، دارای جاذبه های متعدد از جمله موزه های مختلف، آرامگاه اتاتورک، مراکز خرید بزرگ، پارکهای مجهز و قلعه معروف شهر است. قیزیل آی مرکز شهر، در تمام ساعات روز و شب مملو از عابران و گردشگران است. برای آنکارا حداقل یک روز در نظر بگیرید و شب آن روز را حتما در این شهر بمانید.
  • روز هفتم به طرف استانبول رهسپار شده و فاصله 450 کیلومتری آنکارا- استانبول را از طریق اتوبان باشکوه موجود طی کنید. مسیر در عرض 4-5 ساعت قابل پیمایش است و شما احتمالاً ساعاتی در عصر را برای گشت در شهر خواهید داشت. حتماً از تقسیم و بی اوغلو دیدن کنید.
  • روز هشتم به بازدید موزه توپ قاپی، آیاصوفیه، آرکئولوژی اختصاص دهید و عصر به دیدن مساجد سلطان احمد، سلیمانیه و نیز بازار قاپالی چارشی بروید.
  • روز نهم را نیز در استانبول بگذرانید و مخصوصاً اگر بچه دارید حتماً به دیدن مرکز خرید استانبول فروم و ژوراسیک پارک و آکواریوم موجود در آن بروید. حتماً تور بغاز هم بروید یا حداقل در مسیرهای دریایی کوتاه آسیا- اروپایی و بالعکس استانبول تجربه مسافرت با واپور و موتور (کشتیهای مسافری کوچک) داشته باشید.
  • صبح روز دهم می توانید از ساحل شمال مرمره به سمت چناق قلعه حرکت کنید. اما یک روز تمام دیگر می توانید در استانبول بمانید و هم گردش کنید و احیاناً از انباشت خستگی جلوگیری کنید. البته سه روز گشت در استانبول برای دیدن جاذبه های این شهر بهیچوجه کافی نخواهد بود اما می توانید با یک برنامه مناسب و بدون عجله از نقاط مهم دیدن کنید. در خصوص برنامه مناسب می توانید از ما مشاوره بگیرید.
  • در هر حال صبح روز یازدهم از مسیر شمال مرمره به سوی چناق قلعه بروید و بعد از سه الی چهار ساعت رانندگی به بغاز چناق قلعه می رسید. اسب معروف تروا و همچنین مناطق جنگی معروف چناق قلعه در این منطقه قرار دارند که در همین روز می توانید از تمامی آنها دیدن کنید و شب را در این شهر توقف نمایید.
  • صبح روز دوازدهم به طرف ازمیر راه بیافتید و از سمت شمال به این شهر وارد شوید.
  • شهر ازمیر دارای جاذبه های دیدنی متعدد است اما علاوه بر بازار آن، موزه ها، رولیف آتاتورک، آسانسور و مساجد تاریخی آن، حتما از پارک حیات وحش شهر در حاشیه شمالی شهر دیدن کنید.
  • روز چهاردهم را نیز در ازمیر سپری کنید و سعی کنید از زیباییهای مخصوص این شهر استفاده کنید. حتماً گشتی در آل سانجاق، قوناق، قادیفه قلعه و نیز کوردون بویو داشته باشید.
  • روز پانزدهم از مسیر کوش آداسی، بودروم، مارماریس، فتحیه، کاش و کمر طی دو روز به آنتالیا بروید. این شهرهای توریستی ساحلی تقریباً عین هم بوده و به جز موارد معدودی آثار منحصر به فرد مخصوصاً در حوالی کوش آداسی، عبارت از سواحل زیبا و مراکز تفریح و کلوبهای شبانه می باشند.
  • روز هفدهم در آنتالیا خواهید بود و حتما حداقل تمام یک روز را برای آنتالیا وقت بگذارید. اگر فصل شناست، سعی کنید یک روز بیشتر بمانید و از پلاژهای مدیترانه ای این منطقه استفاده کنید. بدیهی سواحل آنتالیا تقریباً در تمام طول سال بویژه از اردیبهشت ماه تا آذرماه قابل شنا است.
  • صبح روز نوزدهم به سوی قونیه در فاصله سه ساعته از آنتالیا بروید و بعد از بازدید از آرامگاه مولوی به طرف نوشهر ادامه راه داده و شب را در نوشهر و کاپادوکیا بگذرانید. روز بیستم می توانید در کاپادوکیا بگردید و حتی سوار بالن شده و لذت بالن سواری را تجربه کنید.
  • روز بیست و یکم از طریق اتوبان آنکارا- آدانا به سمت آدانا و آنتپ و اورفا بروید. در هر کدام از این شهرها سعی کنید بیش از چند ساعت نمانید تا شب را به اورفا برسید. پیشنهاد می شود در آنتپ نیز شبی را بگذرانید. فرهنگ غذایی آنتپ در جهان مشهور است. حتما از غذاهای مخصوص این شهر و بویژه باقلوای آن بچشید.
  • روز بیست و دوم را در اورفا بگذرانید و سعی کنید در این شهر تاریخی و زیبا خستگی نیز بدر کنید.
  • روز بیست و سوم از طریق دیاربکر به طرف وان بروید. در دیاربکر حتماً گردش شهری داشته باشید. منظره دریاچه وان در طول مسیر بسیار جالب خواهد بود. شب را در وان بگذرانید و قبل از ساعت سه بعد از ظهر روز بیست و چهارم خود را به مرز برسانید تا بتوانید به کشور وارد شوید.
  • با این وصف شما گشتی بیست و چهار روزه در ترکیه داشته اید و با احتساب مسیرهای شهری حداقل هشت هزار کیلومتر پیموده اید و حدود 17 میلیون (با بنزین لیتری حدود 15 لیر و لیر 2000 تومنی در اواخر سال 1400) پول بنزین داده اید. تمام مخارج شما از هزینه های خورد و خوراک و هتل و موزه (برای چهار نفر) حدود چهل میلیون تومن (با هزینه سوخت) خواهد شد که خرید شامل این مبلغ نیست و بسته به خود شما دارد. به عبارت دیگر جمعا با پنجاه میلیون تومن (با کلی خرید لباس و سوغاتی) شما می توانید یک مسافرت خانوادگی حدود یک ماهه با ماشین شخصی را در ترکیه در ابتدای سال 1401 تجربه نمایید.

نکاتی که در سفر به ترکیه همراه ماشین شخصی باید به یاد داشته باشید

  • بهتر است به هیچ وجه شب را در جاده نمانید و در شهرهای نزدیک اقامت داشته باشید.
  • حتما در هر جایگاه بنزین توقف کنید و باک خود را پر نمایید. زیرا نمی‌دانید جایگاه بعدی کجاست و ممکن است دچار مشکل شوید.
  • در مسیر سفر خود برای اینکه لذت بیشتری ببرید، حتما به شهرهای مختلف سری بزنید و توجه خود را معطوف رسیدن به یک شهر خاص نکنید. اگر بخواهید فقط به یک شهر خاص برسید، سفر شما سخت و کلافه کننده خواهد بود.
  • اقامت و گشت در شهرهای ارزروم، آماسیه، استانبول (در مسیر اول)، ارزروم، سیواس، آنکارا، آفیون و ازمیر (در مسیر دوم)، وان، اورفا، آدانا و آنتالیا (در مسیر سوم) و ایغدیر، ترابزون، سامسون، آماسیه، آنکارا، کاپادوکیه، آنتالیا، آنتپ، اورفا و وان (در مسیر چهارم) را حتماً توصیه می کنیم.
  • اگر در طول مسیر پنچر شدید، حتما در نزدیک‌ترین مکانیکی، لاستیک خود را مجددا پنچرگیری کنید تا در طول مسیر دچار مشکل نشوید. همراه داشتن پمپ باد سیار، ژل پنچرگیری و ابزارآلات پنچرگیری اکیدا توصیه می‌شود.
  • شما نمی‌توانید همانند ایران در طول مسیر چادر بزنید و استراحت کنید. اما اماکن بسیار زیادی برای چادر زدن در طول مسیر وجود دارند. در صورت چادر زدن در اماکنی غیر از مناطق تعیین شده، پلیس شما را جریمه خواهد کرد.
  • بهتر است یک سیم کارت ترکیه تهیه کنید و برای ارتباط با عزیزان خود از نرم افزارهای پیام رسان مثل واتس اپ استفاده نمایید. می توانید از وایفای هتلها یا رستورانهای مسیر جهت ارتباط واتساپی و اینترنتی استفاده کنید.
  • حتما از سلامت خودروی خود اطمینان حاصل کنید و وسایل یدکی و ابزارآلات مختلف را همراه داشته باشید.

سه شنبه 20 اردیبهشت 1401